Blauwe loper vraagt aandacht voor de toekomst van ons drinkwater

In mei 2022 rolden WML, de negen andere drinkwaterbedrijven in Nederland én minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat de blauwe loper uit om aandacht te vragen voor de toekomst van ons drinkwater. De drinkwaterbedrijven gaven met deze actie aan dat de vanzelfsprekendheid van voldoende goed drinkwater – nu en later – op het spel staat. In de woorden van voorzitter Peter van der Velden van de koepelorganisatie Vewin: “Goed en voldoende drinkwater lijkt zo normaal maar ís niet meer vanzelfsprekend, het wordt tijd dat we daar meer bij stil staan. Natuurlijk moeten we bewust en zuinig omgaan met water. Maar we moeten ook zorgen dat drinkwaterbedrijven in staat worden gesteld om in te spelen op de toekomstige vraag. Het drinkwater van morgen vraagt vandaag actie.”

De regionale uitdagingen waren in datzelfde voorjaar onderwerp van gesprek tijdens drie dialoogtafels, online discussiebijeenkomsten met verschillende stakeholders van binnen en buiten de regio over de uitdagingen die zij tegenkomen in de praktijk. Tijdens de Dialoogtafel Zuid gingen Joyce Nelissen(WML), Rob van Dongen (Brabant Water) en Annette Ottolini (Evides) met stakeholders zoals Rijkswaterstaat in gesprek over innovaties binnen de drinkwatersector, de Maas die als drinkwaterbron onder druk staat en de zoetwaterbeschikbaarheid. Hierbij werd ook aandacht besteed aan de gezamenlijke bouwstenen voor succes en enkele mooie voorbeelden en pilots.
 


 

In september 2022 sloeg de drinkwatersector alarm over de productiecapaciteit. Uit onderzoek van Vewin blijkt dat alle drinkwaterbedrijven vanwege bevolkingsgroei, economische groei en regionale stedelijke uitbreidingen al voor 2030 meer productiecapaciteit nodig hebben. Bij drie van de tien bedrijven is zelfs per direct meer productiecapaciteit noodzakelijk.

Concreet moet er volgens het onderzoek meer werk worden gemaakt van het tijdig aanwijzen, beschikbaar maken en beschermen van nieuwe (waaronder alternatieve) bronnen voor drinkwater. Drinkwaterbedrijven moeten ruimte krijgen die bronnen ook daadwerkelijk te benutten. Daarnaast moet de kwaliteit van bestaande drinkwaterbronnen beter worden beschermd. De drinkwater-bedrijven willen ook meer ruimte bij de vergunningverlening om water te winnen en om deze vergunningen ook daadwerkelijk en volledig te kunnen gebruiken. Tenslotte is meer ruimte nodig voor de financiering van investeringen in nieuwe productie-, zuiverings- en distributiecapaciteit.