Testfase breekt aan voor SUPERLOCAL
Sinds maart 2022 zijn alle woningen en appartementen in de nieuwe circulaire woonwijk uit het project SUPERLOCAL bewoond. In dit project werken WML, de gemeente Kerkrade, woningcorporatie HEEMwonen en Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) aan onder meer een innovatieve waterkringloop. Het regenwater wordt in de wijk zelf opgevangen in twee ondergrondse buffers van elk 125 m3. WML onderzoekt of dit na lokale zuivering kan worden gebruikt als drinkwater. WBL zuivert het grijze afvalwater van de douche, wastafel, vaatwasser en wasmachine ter plekke in een rietfilter. De bedoeling is te onderzoeken of dit in de wijk zelf kan worden hergebruikt. De gemeente voert het zwarte afvalwater van de waterbesparende toiletten via vacuümriolering af naar een vergistingsinstallatie op het terrein. Er wordt energie mee opgewekt en WBL bekijkt of er grondstoffen uit zijn te winnen.
In 2022 zijn de inrichting van het gebied en de aanleg van de hemelwaterafvoer afgerond. Voor WML is nu de testfase aangebroken. Gedurende 2,5 à 3 jaar gaat WML onder andere de kwaliteit van het aangeboden hemelwater vanaf daken en het verharde oppervlak onderzoeken, alsmede hoe de zuivering werkt en welk effect een discontinu aanbod van water heeft op de zuivering. Daarnaast wordt bijvoorbeeld ook het effect onderzocht van het lokaal bufferen van drinkwater op het integrale drinkwatersysteem van WML. Je zou bijvoorbeeld tijdens laagverbruik ’s nachts een drinkwaterbuffer in de wijk kunnen vullen. En op die manier in periodes van hoog verbruik overbelasting van de zuiveringen en de daarbij behorende buffers op piekmomenten kunnen voorkomen.
Voor alle partijen is SUPERLOCAL een ontwikkel-, onderzoeks- en leertraject. Dat geldt niet alleen voor het inrichten van een gesloten waterkringloop, maar bijvoorbeeld ook voor hoe het gedrag van bewoners kan worden beïnvloed. Het delen van ervaringen en onderzoeksresultaten speelt in dit project een grote rol.