Primeur in biologische methaanverwijdering

Nadat in 2017 al het distributiegebouw van het nieuwe pompstation Breehei in gebruik was genomen, ging medio 2020 de nieuwe modulaire en hybride zuivering in bedrijf. Modulair omdat de zuivering makkelijk kan worden uitgebreid of zelfs verplaatst. Hybride omdat er twee verschillende zuiveringstechnieken worden gebruikt, een unieke methode in Nederland.

Ook uniek en een primeur in Nederland is de biologische methaanverwijdering die in Breehei wordt toegepast. Methaan zit van nature in meerdere of mindere mate in het grondwater. In een traditionele zuivering wordt dit broeikasgas door beluchting vrijgemaakt en in de open lucht ‘geblazen’. Methaan wordt in de atmosfeer omgezet, hoofdzakelijk in CO2. Dit omzetten kost jaren en het broeikaseffect van methaan is sterker dan dat van CO2. Gezien over een periode van twintig jaar is het liefst 86 keer schadelijker.

 


 

Reden voor WML om een experiment op te zetten waarbij de effecten van de traditionele methode vergeleken konden worden met een nieuwe methode, waarbij bacteriën in het ‘droog-nat filter’* methaan voor een groot gedeelte omzetten in het minder schadelijke CO2. Onderzoek in samenwerking met KWR Water Research toonde aan dat deze nieuwe methode geen gevaar oplevert voor de bacteriologische betrouwbaarheid van drinkwater. Daarmee is de weg vrij om de biologische methaanverwijdering definitief toe te passen. Er is interesse van andere waterbedrijven in Nederland om deze methode ook te gaan toepassen.

* Er functioneren vijf ‘filterstraten’ in Breehei. Vier daarvan werken volgens het BOT-Nat-Nat principe. Het opgepompte grondwater passeert achtereenvolgens een Beluchtings Ontgassings Toren, een nat (het filtermateriaal staat geheel onder water) voorfilter en een nat nafilter. In de vijfde filterstraat wordt een andere methode toegepast: het water gaat hierin direct naar een droog (het zandfilter staat niet geheel onder water) voorfilter en daarna naar een nat nafilter.